Lačnovským kaňonom a dobrodružným Voroblíkom

24.04.2017 Autor: Admin
Kategória: Trasa Príroda Hrady, Zámky, Kaštiele
Odoslať hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie
Sú miesta kvôli ktorým sa oplatí cestovať až na ďaleký východ Slovenska a my tu náhodou teraz jedno také pre teba máme. Na pomerne krátkom úseku 14.3 km s výškovým prevýšením 300m čo je na zaujímavú turistiku veľmi málo uvidíš minimálne 5 impozantných miest, na ktoré ťa táto trasa dovedie. Jediný zádrhel v prípade, že sa rozhodneš prejsť po tejto trase predstavuje roklina Voroblík kde niesú rebríky a stupačky preto treba zvážiť podľa veku, schopností a skúseností koho na tento výlet zobrať.

Prvenstvo na tejto turistickej trase má jednoznačne Lačnovský kaňon

je 2 km dlhý kaňon vytvorený Lačnovským potokom. Túto turisticky nesmierne atraktívnu lokalitu možno nájsť v mapách a v literatúre pod rôznymi menami; najčastejšie sa označuje ako Lačnovský kaňon, Lačnovská tiesňava či Tiesňava Lačnovského potoka, niektorí ju však nazývajú i Malým Slovenským rajom. 
O tom, že je toto pomenovanie na mieste, sa môže na vlastné oči presvedčiť každý. Divoká úžina lemovaná strmými svahmi a skalnými stenami je plná prekrásnych prírodných scenérií, nachádzajú sa tu vodopády, obrie hrnce a do výšin sa týčiace bizarné skalné útvary.
Najznámejším z týchto útvarov je tzv. Kamenná baba. Povesť vraví, že ide o zlú macochu, ktorá chcela svoje nevlastné dieťa zhodiť zo skaly, no než tak stihla učiniť, skamenela. Po Kamennej babe je pomenovaná i chránená prírodná rezervácia, na území ktorej Lačnovský kaňon leží, a ktorá sa okrem zaujímavých prvkov neživej prírody vyznačuje i výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Možno tu nájsť napríklad ojedinelé divo rastúce ľalie či orchidey.

Lačnovský kaňon 1 - Paulina Melková


Druhým miestom na návštevu je zrúcanina Lipovského hradu GPS: 49.062118, 20.938693) nevedie k nemu značený turistický chodník ale je tam máme aj foto a návod ako sa k nemu dostať!

Pozostatky Lipovského hradu nájdeme na konci úzkeho zalesneného vápencového brala zvaného Zámčisko, Jazvečia hora či Varhoška, ktoré sa vypína nad Lačnovským kaňonom. Hrad bol postavený v 13. storočí ako obranná kráľovská pevnosť, veľmi skoro bol však darovaný miestnemu šľachtickému rodu. V dejinách nezohral veľkú úlohu. Zbúrali ho koncom kuruckých vojen v roku 1591, zrejme preto, aby v ňom nemohla nájsť útočisko odbojná šľachta. Do dnešných dní sa z tvrdze zachovali iba neveľké zvyšky veže, paláca a obranných múrov, v teréne vidno časti niekdajšej hradnej priekopy a obranných valov. Lipovský hrad dnes predstavuje zaujímavý, i keď nie veľmi známy turistický cieľ. K atraktivite miesta prispieva nedotknutý les i pekná vyhliadka, z ktorej možno pozorovať niekoľkokrát spomínaný turisticky obľúbený Lačnovský kaňon. K zrúcanine, žiaľ, nevedie oficiálny značkovaný turistický chodník. Prístup ukazuje informačná a smerová tabuľa situovaná približne v strede štátnej cesty medzi Lipovcami a Lačnovom GPS: 49.062118, 20.938693.Pri tabuli sa nachádza drevený kríž, včelín a miesto vhodné na parkovanie. V budúcnosti by mal odtiaľto viesť k hradu náučný chodník.

Lipovský hrad 04 - Ing.Mgr.Jozef Kotulič
Treťou zástavkou a tu na teba veľmi apelujeme je Jaskyňa Komín naneštastie k tejto jaskynke nemáme foto preto sme ťa chceli poprosiť či by si nám aspoň jednu foto neposlal buď na FB fanpage alebo cez appku :-)

jaskyňu s celkovou dĺžkou 18 metrov tvorí spočiatku vodorovná chodba, ktorá sa ku koncu zužuje a stúpa, meniac sa v zasutý komín. Vodorovná časť chodby, nakoľko je pomerne priestranná, slúžila koncom 2. svetovej vojny ako úkryt protifašistických bojovníkov. Na skalnom brale nad jaskyňou Komín sa nachádza vyhliadková plošinka, z ktorej sa naskytá pekný pohľad na vrch Smrekovicu, Levočské vrchy i za nimi sa dvíhajúce Vysoké Tatry. K jaskyni sa možno dostať po neznačenej, avšak dobre viditeľnej odbočke zo žlto značeného turistického chodníka spájajúceho Kopytovskú dolinu a Lačnovský kaňon. 

Obzory a vedomosti ti rozšíri Pamiatková zóna ľudovej architektúry Lačnov

šarišská osada Lačnov obklopená zalesnenými kopcami pohoria Branisko predstavuje unikátnu symbiózu vidieckeho sídla a okolitej poľnohospodárskej a lesnej krajiny, ktorá nie je narušená nijakými nevhodnými krajinárskymi a stavebnými zásahmi, ako je situovanie diaľkových vedení vysokého napätia, zariadení regionálnej a nadregionálnej technickej infraštruktúry, dopravných komunikácií či turistických stredísk. Dedinka plná vzácnych pamiatok ľudovej architektúry – či už drevených, alebo murovaných – predstavuje živý doklad tradičnej kultúry a spôsobu života v šarišskom regióne. Z tohto dôvodu bola vyhlásená za pamiatkovú zónu.

Pamiatková zóna Lačnov 8 - Jozef Kotulič
Ak máš rád dobrodružstvo a divočinu tento úsek je pre teba ako stvorený vitaj v rokline Voroblík

Divoká roklina Voroblík nachádzajúca sa v pohorí Branisko, neďaleko osady Lačnov, je skutočným prírodným klenotom východného Slovenska. Pyšní sa vzácne nedotknutou prírodou s veľkým množstvom malých vodopádov, miskovitých priehlbín zvaných krútňavové hrnce či zaujímavých skalných útvarov. Svojím charakterom môže pripomínať tiesňavy Slovenského raja, jej prechod je však v dôsledku absencie rebríkov, stúpačiek i turistického značenia o poznanie náročnejší. 


Roklina Voroblík 2 - Paulina Melková

Aby sa vám na túry čo najlepšie vychádzalo odporúčame ti ubytovanie priamo na trase v horskej chate Tatran

Horská chata Tatran leží v obklopení malebných východoslovenských pohorí Branisko a Bachureň, len kúsok od ústia Lačnovského kaňonu označovaného pre svoju krásu za „malý slovenský raj“. Okolie chaty je popretkávané turistickými trasami, spomedzi najobľúbenejších turistických cieľov možno okrem už spomínaného kaňonu uviesť napríklad jaskyňu Zlá diera. V zime je v neďalekej obci Lipovce návštevníkom k dispozícii lyžiarske stredisko s niekoľkými vlekmi.

Horská chata Tatran 1
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!

Pridať komentár

 

Návštevnosť týchto stránok analyzujeme pomocou služby Google Analytics. Pomáhajú nám pritom súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií