Bratislavský okruh s deťmi

26.04.2017 Autor: Admin
Kategória: Trasa Príroda
Odoslať hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie
Ak nemáš čas na dlhý výlet mimo Bratislavu pripravili sme ti okružnú trasu, ktorá začína priamo pri Devínskom hrade. Mmeria 9.9 km a prevýšenie je len symbolické, 150 výškových metrov takže to zvládnu aj menšie deti. A čo všetko tu nájdeš? 

Začíname priamo pod hradom takže prvou zástavkou je samotný Hrad Devín

vypínajúci sa na impozantnom brale nad sútokom Dunaja a Moravy predstavuje vďaka svojej bohatej histórii a tiež pričinením literárnej tradície jeden zo symbolov Slovenska. Devínske hradné bralo bolo kvôli strategickej polohe osídlené už v praveku. V časoch Veľkej Moravy tu knieža Rastislav nechal vybudovať mohutnú pevnosť – hradisko, ktoré sa stalo centrom širokého okolia. Po začlenení územia do Uhorského kráľovstva sa z Devína stala významná súčasť pohraničnej obrannej línie chrániacej česko-uhorskú hranicu. V súčasnosti predstavuje zrúcanina devínskeho hradu jednu z vysunutých expozícií Múzea mesta Bratislavy. V suteréne renesančného paláca na strednom hrade sa nachádza výstavná sieň využívaná na sezónne výstavy s tematikou histórie hradu. V jaskyniach horného hradu je inštalovaná stála expozícia pod názvom Stavebný vývoj hradu Devín. V rozsiahlom hradnom areáli, ktorý predstavuje významné archeologické nálezisko z čias keltských, rímskych i slovanských, sú návštevníkom prezentované odkryté základy veľkomoravského kostola, ranokresťanskej kaplnky a ďalších starobylých stavieb. Z hradu sa naskytajú nádherné výhľady.


Hrad Devín 1 - Múzeum mesta Bratislavy

Na tejto príjemnej prechádzke vstúpite aj do labyrintu vo Weitovom lome

v minulosti nazývaný Devínsky kameňolom sa nachádza na západnom svahu vrchu Devínska Kobyla. V minulosti bol súčasťou Prvej Bratislavskej vápenky, ktorá fungovala od konca 19. storočia do roku 1935. Dnes lom predstavuje zaujímavú prírodnú lokalitu, ktorá sa vyznačuje hojným výskytom skamenelín a mimoriadne vzácnou faunou a flórou (leží na území národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla). Najväčšou atrakciou Waitovho lomu je veľký kruhový labyrint postavený podľa vzoru záhadných kruhov v obilí. Labyrint je najlepšie vidieť z vrcholových partií kameňolomu. 


Labyrint vo Waitovom lome 1 - Daniela Tomášiková

Poslednou zástavkou na našej trase je druhý najznámejší Bratislavský kopec (prvý je Kamzík) Sandberg

sa nachádza v mestskej časti Devínska Nová Ves a je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Vrch je významnou paleontologickou lokalitou, predstavuje totiž pozostatok treťohorného mora so všetkým, čo k tomu patrí. Našlo sa tu okolo 300 druhov skamenelín - ulitníky, lastúrniky, ježovky i väčšie morské a suchozemské živočíchy a ich časti ako zuby žralokov, stavec veľryby, časti kostier opíc, jaskynného medveďa, nosorožca či tuleňa. Na stenách vrchu možno okrem zvyškov drobných lastúr pozorovať zreteľné geologické vrstvy. Pieskový vrch sa vyznačuje nielen hojnosťou pravekých rastlinných a živočíšnych nálezov, ale i výskytom súčasnej veľmi vzácnej teplomilnej fauny a flóry. Okrem iného je napríklad jednou z najvýznamnejších lokalít drobných slovenských orchideí. Nemalým lákadlom Sandbergu je  veľmi pekný a pomerne ďaleký výhľad, ktorý sa naskytá z jeho vrcholu, a tiež malá, ale utešená jaskynka. To všetko robí z bratislavského pieskového vrchu skutočný raj nielen pre geológov, paleontológov, botanikov či zoológov, ale i pre všetkých, ktorí si túžia oddýchnuť.


Sandberg 1 Peter Orság
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!

Pridať komentár

 

Návštevnosť týchto stránok analyzujeme pomocou služby Google Analytics. Pomáhajú nám pritom súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií