Prírodné kúpaliská

14.08.2022 Author: Trubadur
Category: Nature Waterfalls, Lakes, Geyser
Rate it Thanks for rating

Zo štyroch ročných období máme už len dve a keďže momentálne sme v tej teplejšej časti roka máme zopár tipov kde by sa dalo schladiť a užívať letné počasie. Nebudeme chodiť zbytočne okolo kaše lebo ešte dlho bude horúca a tu sú miesta, na ktoré sa ti oplatí vypadnúť za vodou a letnými radovánkami. Prejdeme všetky časti Slovenska západ, stred aj východ Slovenska.

Západné Slovensko
Nové Košariská

Pomerne veľké štrkovisko nachádzajúce sa v blízkosti obcí Rovinka a Dunajská Lužná má viacero pomenovaní. Najpoužívanejší názov znie Veľké Košariská, okrem toho sa však možno stretnúť i s označením Nové Košariská I. či Veľké jazero Rovinka. Jazero sa v lete využíva na slnenie a kúpanie a vďaka čistej vode a dobrej viditeľnosti aj na potápanie. Potápačská základňa vybudovaná pri tomto jazere má názov Point40, ktorá tu celoročne prevádzkuje bufet s občerstvením a konajú sa tu aj rôzne akcie a podujatia. Vybudovaním areálu a atrakcií tak vzniklo miesto na rodinné výlety kde viete pohodovo stráviť celý deň.



Rusovské jazero

Ak ti nevadia nudisti a chceš sa okúpať v peknom prostredí lužných lesov tak na okraji mestskej časti Bratislava – Rusovce sa rozkladá jazero so štrkopieskovým dnom a pomerne čistou vodou. Pláže okolo jazera sú zväčša trávnaté. Rusovské jazero sa v letných mesiacoch využíva na kúpanie, avšak iba neoficiálne, nie sú tu vybudované sociálne zariadenia ani nijaké iné zariadenia poskytujúce rekreantom služby. Je známe, že jazero hojne navštevujú nudisti.



Rusovské jazero 1 - Daniela Tomášiková


Štrkáreň Komjatice
Vodná plocha vo východnej časti chotára Komjatíc známa ako Štrkáreň vznikla ťažbou štrkopiesku. Využívajú ju rybári i letný rekreanti. Okrem plávania sa tu možno venovať vodným športom ako je windsurfing či bezmotorové člnkovanie (používanie motorových člnov je zakázané). Na brehu jazera sa nachádza ihrisko na plážový volejbal a niekoľko prístreškov na sedenie. Nie sú tu však nijaké možnosti občerstvenia a ani nijaké hygienické zariadenia.
Čiernovodské jazero

Vedľa známych Slnečných jazier v Senci sa nachádza ešte tzv. Hlboké jazero, ktoré nepatrí do ich rekreačného areálu. Starší názov tohto jazera znel Guláška a bol odvodený od mena istého pána Guláša, ktorý býval v neďalekom rodinnom dome, a ktorý sa snažil zachrániť tunajšie pôvodné rybníky. Hlboké jazero je dnes ďaleko najčistejším jazerom v Senci. Vďaka tomu tu žijú veľmi vzácne živočíchy ako rak riečny, korytnačka písmenková či dokonca malá neškodná medúza.  Neťaží sa tu však už od roku 1990. Jazero obľubujú rybári, kvôli neobyčajne priehľadnej vode ho hojne vyhľadávajú potápači a potápačské školy. Využíva sa i na tradičné kúpanie a opaľovanie. Na jeho brehu sa nachádza aj neoficiálna nudistická pláž.


Hlboké jazero 1 - Wizzard



Stredné Slovensko

Tajchy Banskej Štiavnice všetky

Dolný Hodrušský tajch

Slovom „tajch“ označujeme umelé vodné nádrže v okolí Banskej Štiavnice, ktoré boli budované najmä v 17. a 18. storočí ako zdroje vodnej energie pre miestne baníctvo a hutníctvo. Jedným z najkrajších tajchov je Dolný Hodrušský či Dolnohodrušský tajch zvaný tiež Hodrušským jazerom či „Hodrušákom“. Vodná nádrž, ktorej projekt vypracoval a stavbu viedol známy slovenský kartograf a technik Samuel Mikovíni, blízky spolupracovník Mateja Bela, bola ako významná technická pamiatka zapísaná i do zoznamu svetového dedičstva UNESCO (v rámci skupiny objektov Banskej Štiavnice a okolia). Dolný Hodrušský tajch je počas letnej sezóny obľúbeným miestom oddychu a rekreácie. Nachádza sa v prekrásnom prírodnom prostredí Štiavnických vrchov, jeho voda je čistá a vhodná i na kúpanie. Pri nádrži je možnosť stravovania i ubytovania v kempe (stany, karavany) a v menších chatkách.

Dolný Hodrušský tajch 1 - Michal Hruška



Vodná nádrž Ružiná

Vodná nádrž Ružiná nachádzajúca sa medzi obcami Ružiná a Divín je jednou z najteplejších priehrad na celom Slovensku. Na jej brehoch sú vybudované rekreačné strediská s požičovňami vodných plavidiel a športových potrieb, športovými ihriskami, možnosťou ubytovania, kempingu i stravovania vrátane rýchleho občerstvenia. Okrem priaznivcov kúpania a vodných športov si v lokalite prídu na svoje i rybári a milovníci prírody. Nádrž sa nachádza v príjemnom prostredí, väčšiu časť jej severného brehu tvorí prírodná rezervácia Pobrežie Ružinej, ktorá je jednou z najvýznamnejších hniezdnych a migračných lokalít vodného vtáctva na strednom Slovensku.


Vodná nádrž Ružiná 2 - Juraj Sýkora

Neďaleko Šútova, v kraľovianskej miestnej časti Rieka, sa nachádza zatopený kameňolom využívaný ako prírodné kúpalisko. Parádny pohľad na okolité horské svahy sterasované ťažbou kameňa, a hlavne úžasne čistá, hoc chladnejšia voda tyrkysovej farby, robia z jazera obľúbenú rekreačnú oblasť. Okolo jazera sa nachádza viacero pláží, jedna menšia slúži ako nudapláž. Občerstvenie v lokalite zabezpečujú bufety.



Východné Slovensko


Vodná nádrž Palcmanská Maša predstavuje vďaka svojej rozlohe 85 ha najväčšiu vodnú plochu v Národnom parku Slovenský raj. Nachádza sa v obci Dedinky, ktorá je významným centrom cestovného ruchu. Nádrž bola vytvorená na rieke Hnilec, a to jednak kvôli potrebe regulácie tejto rieky, jednak – čo bolo ešte významnejšie – pre potreby vodnej elektrárne v Dobšinej, prvej prečerpávacej elektrárne na Slovensku. Palcmanská Maša je však veľmi významná i z hľadiska rozvoja cestovného ruchu, na jej brehoch sa nachádza niekoľko rekreačných zariadení. Nádrž je zasadená v krásnom prírodnom prostredí, jej okolie ponúka mnoho možností pešej turistiky i cykloturistiky. V samotnej Maši sa možno kúpať, rybárčiť či venovať najrôznejším vodným športom.

Palcmanská Maša 3 - Szeder László



Vinianske jazero
Vinianske jazero je prekrásnou rekreačnou lokalitou nachádzajúcou sa neďaleko obce Vinné pri Michalovciach. Okrem kúpania či člnkovania si tu možno i zarybárčiť. Okolie jazera je ako stvorené na prechádzky a turistiku. V oblasti sa okrem samotného jazera nachádzajú i ďalšie atraktivity, napr. Viniansky hrad či sopečné jazero Morské oko.


Vinianske jazero


Vodná nádrž Úhorná

Na hornom toku potoka Smolník neďaleko obce Úhorná bola v 18. storočí vybudovaná umelá vodná nádrž Úhorná zvaná i Jazerom mieru. Nachádzajúc sa v krásnom prírodnom prostredí – v obkolesení lesov Volovských vrchov – pripomína horské jazierko. Azda vďaka tomu sa niekedy označuje i ako Smolnícke pleso. Nádrž má kamenisté brehy a veľmi čistú vodu. Využíva sa na kúpanie aj rybárčenie. Na brehu sa nachádza rekreačné zariadenie ponúkajúce turistické služby – občerstvenie, stravovanie i ubytovanie.


Vodná nádrž Úhorná 1 - Szeder László


Ak hľadáš dalšie zaujímave tipy na kúpanie najdeš ich na mape vypadni.sk označ si prírodné kúpaliská a vyberaj. Už len poslednú vec keď niekam ideš nebuď sedlák a to čo si so sebou prinesieš si aj odnes. Tak sa maj a už fakt vypadni. 

Galéria ku článku

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info