Z jaskyne na Panský diel

04.05.2021 Author: Admin
Category: Route Nature Archeological sites Rarity Caves
Rate it Thanks for rating
Presne ako hovorí nadpis, prevedieme ťa dvoma najzaujímavejšími jaskyňami zo systému Sásovských jaskýň. Na polceste vyšliapeš na Panský diel a potom hor sa lesnými chodníčkami naspäť do Banskej Bystrice. Nenáročná okružná trasa má približne 13 km. Štartujeme zo Sásovej ideálnejšie miesto odkiaľ vyraziť do komplexu Sásovských jaskýň by si len ťažko hľadal. Prvou jaskyňou na našom chodníku je

Jaskyňa Kaplnka
Verejnosti voľne prístupná jaskyňa Kaplnka nachádzajúca sa v lesoch medzi Banskou Bystricou a Špaňou Dolinou patrí spoločne so známejšou Netopierou jaskyňou do komplexu tzv. Sásovských jaskýň. Hoci ju tvorí iba jedna 15 m dlhá sieň, má svoje osobité čaro. V Kaplnke absentuje krasová výzdoba, v zime ju však skrášľuje množstvo zo zeme rastúcich ľadových cencúľov. Zaujímavosťou sú i skalné okná, ktorými do jej temných priestorov preniká denné svetlo.
Jaskyňa Kaplnka bola v pradávnych dobách kultovým miestom pravekých ľudí. Konávali sa tu s najväčšou pravdepodobnosťou ľudské obety, možno dokonca i ľudožrútske praktiky. Nasvedčujú tomu archeologické nálezy kultovo poškodených lebiek a iných ľudských kostí.

Jaskyňa Kaplnka 02 - Majtán Robo
Kvôli jednej jaskyni by sme ťa neťahali na 13km okružný výlet, tak pre istotku pridávame ešte jednu jaskyňu

Netopieria jaskyňa
Celková dĺžka tejto jaskyne je asi 57 metrov. Jej tajomné priestory s užšími chodbami, priestrannejšími sieňami, dómami a dokonca i malým jazierkom skrášľuje miestami pomerne bohatá krasová výzdoba. Vďaka nej sa Netopieria jaskyňa radí k najzaujímavejším voľne prístupným jaskyniam na Slovensku. Netopieria jaskyňa bola v minulosti obývaná rôznymi zvieratami i ľuďmi. V najstarších dobách v nej žili jaskynné medvede, neskôr ich vytlačili pravekí ľudia. V staroveku tu našli útočisko príslušníci germánskeho kmeňa Kvádov, v stredoveku sa stala úkrytom obyvateľstva pred Tatármi. Počas 2. svetovej vojny sa v jaskyni skrývali partizáni, vďaka čomu sa jedna z jej siení nazýva Partizánskou. V súčasnosti v nej zimuje veľké množstvo netopierov. Počas zimných návštev treba obzvlášť dbať na to, aby tieto tvory neboli rušené. Vzájomná interakcia medzi netopiermi a návštevníkmi by pravdepodobne neurobila radosť ani jednej zo zúčastnených strán. Zároveň sa treba pripraviť na väčšie či menšie množstvá netopierieho trusu, ktoré bude mať návštevník pod nohami.

Netopieria jaskyňa 01 - Majtán Robo
Hore to dáš, trošku si to musíš vyšliapať ale odtiaľ máš výhľad jak pán, lebo ťa čaká

Panský diel
Majestátny, z diaľky viditeľný hôľnatý vrch Panský diel sa dovysoka týči nad Špaňou Dolinou i Banskou Bystricou. Geograficky patrí do celku Starohorské vrchy. Z jeho vrcholu, na ktorom sa nachádza veľký rozhlasový vysielač, sa naskytá pôsobivý výhľad na Horehronie, Zvolenskú kotlinu i mesto Banská Bystrica. Na úpätí vrchu sa rozkladá areál strediska Šachtičky, ktoré v zime prevádzkuje niekoľko lyžiarskych vlekov. Na Panský diel vedie viacero značených turistických chodníkov. Východiskom túr je zväčša Špania Dolina či Banská Bystrica (časť Sásová). Výstup je možný taktiež zo strediska Šachtičky, ku ktorému sa možno vyviezť autom.

Panský diel 1 - milomihalik@gmail.com

Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme ti výlet plný zážitkov! 

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info