Kopa sena a Poludňový grúň

09.05.2017 Author: Admin
Rate it Thanks for rating
Upozorňujeme, že časť trasy patrí medzi úseky s najčastejšími úrazmi v Malej Fatre. Preto treba zvážiť vlastné schopnosti a najmä nepodceniť výstroj a výzbroj. Na túto túru si ale riadne dobi aj baterku do fotoaparátu a zober prázdnu kartu lebo nefotiť na tejto túre nevydrží nikto! Čaká ťa výhľad na Veľý Rozsutec, Veľký Choč, Roháče, Oravu a Kysuce a to už je naozaj kus Slovenska z jedného miesta. Výhľad na to všetko budeš mať z vrchu pripomínajúci najväčšiu kopu sena v tejto krajine.  A má teda príznačný názov 

Stoh

Výrazný lúčnatý vrch je jedným z najkrajších a najdominantnejších vrchov Malej Fatry. Za svoje meno vďačí tomu, že pri pohľade z ktorejkoľvek strany pripomína veľkú kopu sena. Na Stohu pôvodne rástol les a kosodrevina, pre potreby pasenia oviec bol však postupne odlesnený. Dnes na ňom možno nájsť vzácne hôľne rastlinné spoločenstvá a tiež miestami veľmi husto rastúce čučoriedky. Z vrcholu Stohu sa otvára prekrásny panoramatický výhľad, ktorému dominujú susedné vrchy Veľký Rozsutec a Poludňový grúň. V zime však treba dávať dobrý pozor, strmé a hladké svahy tohto vrchu sú po napadnutí snehu pomerne lavinózne.

Stoh 1 - Jakub Dubec
Jeden z najznámejších vrchov Malej Fatry a ešte známejšia Chata na Grúni je takmer povinnou návštevou v Malej Fatre. Absolvovať výstup na

Poludňový grúň

nie je také namáhavé a nebezpečné ako zostup z Poludňového Grúň do Chaty na Grúni.  Geograficky patrí Poludňový grúň do horského podcelku Krivánska Malá Fatra. Vrchol tohto kopca je prístupný po značkovaných turistických chodníkoch. Najčastejším východiskom túr do tejto oblasti je Vrátna dolina či osada Štefanová. Úsek trasy medzi Chatou na Grúni a vrcholom Poludňového grúňa je veľmi strmý a za nepriaznivého počasia (ľad, blato a pod.) je jeho prechod pomerne náročný. Na tejto trase sa stáva asi najviac úrazov v celej Malej Fatre.

Poludňový grúň 1 - Daniel Baránek
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info