Zubry, hrady a výhľady

04.05.2017 Author: Admin
Category: Route Nature ZOO, Botanical gardens, Parks
Rate it Thanks for rating
Ak chceš všetko stihnúť musíš si na tento výlet trošku ráno privstať lebo miest na návštevu je tu viac než dosť. Tak aby si potom neľutoval, že si všetko nestihol ale my sme ťa varovali.

Ideálnym miestom na štart kde môžeš nechať zaparkované auto je dedinka Zlatno. Odtiaľ smelo vyražíš po žltej značke do kopcov, rozprestierajúcich sa priamo pred tebou. Po chvíľke stúpania takmer narazíš do miesta 

Čierny hrad.

Zvyšky tzv. Čierneho hradu sa nachádzajú na vrchole zalesneného kužeľovitého kopca nad obcou Zlatno. Z pevnosti sa do dnešných čias zachoval iba malý múrik a nepatrné zvyšky jednej z hradných budov, ktoré sú obklopené mohutným valom s prepadliskom. Vznik hradu je obostretý rúškom tajomstva. Nedokladajú ho nijaké písomné pramene. Predpokladá sa, že ho vybudovali na prelome 13. a 14. storočia na mieste, kde v dobe bronzovej stálo praveké hradisko, a neskôr, v časoch Veľkej Moravy, slovanské výšinné opevnenie. V lokalite hradu sa nachádza i ohnisko s posedením.


Čierny hrad 4 - l.siska
ďalej pokračuješ po značenom chodníku cez Medvedí vrch, Malý Tribeč na najvyšší vrch tejto túry 

Veľký Tribeč

vypínajúci sa do výšky 830 m n. m. Vrch sa nachádza približne v strede pohoria, na rozhraní okresov Zlaté Moravce a Topoľčany. Z jeho vrcholu tvoreného trávnatou čistinkou obkolesenou lesom nie je nijaký výhľad, zato tu však možno nájsť pamätný kríž a lavicu s dreveným stolíkom vhodnú na oddych a jedlo. Na Veľkom Tribeči sa kedysi rozkladalo mohutné slovanské hradisko, ktorého pozostatky sú miestami stále zreteľné. Aj keď ide o najvyšší vrch pohoria Tribeč nedopraje návštevníkom výhľady do okolia. 


Veľký tribeč 5 - Pelex
Ak ešte vládzeš určite nevynechaj unikátnu 

Zubriu zvernicu

Zubria zvernica Topoľčianky patrí k zariadeniam, ktoré významne prispeli k jeho záchrane. Od svojho vzniku odchovala už desiatky mláďat. Zubor bol postupne vyradený z Červenej knihy ohrozených druhov. V roku 2004 bol dokonca umelo vysadený v Národnom parku Poloniny, vďaka čomu ho u nás po niekoľkých stáročiach možno opäť uzrieť i vo voľnej prírode. Zubriu zvernicu Topoľčianky spravujú Lesy SR. Zvernica je prístupná širokej turistickej verejnosti, najvhodnejším obdobím na návštevu je čas kŕmenia. Zvernica slúži nielen na chov, funguje aj ako informačné stredisko. V cene vstupného je odborný výklad aj informačná brožúrka. Vôkol obory vedie okružný náučný chodník s 9 zastávkami, ktorý návštevníkov oboznámi so zubrom európskym, spôsobom jeho života i s históriou chovu zubrov v Topoľčiankach. Chodník je dlhý 2,5 km, má len minimálne prevýšenie a možno ho absolvovať za cca 1 hodinu.

Zubria zvernica 10 - Daniela Tomášiková
Ak chceš povedať, že máš Tribeč zmáknutý máme tu pre teba výstup na miesto síce bez značeného turistického chodníka ale zato s luxusným výhľadom.

Zlatnícka skalka

málo známa kremencová hôrka v pohorí Tribeč, asi 1,5 km južne od obce Zlatno. Hôrka sa vyznačuje podmanivou malebnosťou. Obrastajú ju riedke kyslomilné dúbravy s množstvom bizarne tvarovaných stromov, v podraste sa nachádzajú prekrásne vresoviská a koberce metlušky krivolakej. Lokalita je zdobená skalnými útvarmi, ktoré nevynikajú impozantnosťou, ale skôr malebným pôvabom. To všetko vytvára dojem priam rozprávkového lesíka. Zo Zlatníckej skalky sa napriek jej neveľkej výške naskytajú krásne výhľady do okolia. Historickou zaujímavosťou hôrky je, že sa kedysi na jej úpätí rozkladal svetoznámy ovocný sad Rozkoš. Na Zlatnícku skalku nevedie nijaký oficiálny turistický chodník, jej krása preto zostáva väčšine ľudí skrytá.


Zlatnícka skalka 4 - Daniela Tomášiková
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!


Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info