Matterhorn cez Jaskyňu pod Jeleňom s deťmi

02.05.2017 Author: Admin
Category: Route Nature
Rate it Thanks for rating
Na Slovensku máme aj Matterhorn, taký náš, považský, v skutočnosti je to Omšenská baba. Je samozrejme o niečo nižšia ako originál ale to jej na kráse vôbec neuberá. Trenčianske Teplice sú ideálnym východiskovým miestom na túry do Strážovských vrchov. Tie ti dožičia návštevu zaujímavých prírodných  útvarov, ktorých je tam až tak, že veĺa a tiež sexi výhľady do okolia a aj na Strážovské vrchy. Na začiatok dáme takú ľahkú 16km trasu, ktorú zvládneš aj s deťmi na chrbte tam a dokonca aj naspäť! Prevýšenie je len 350 výškových metrov. Nebudeme ťa naťahovať nech sa páči.

Štart može pokojne byť aj pitný prameň Ifigénia kde sa občerstvíš fajnovou vodou a plný síl vyrazíš do prírody loviť zážitky. Hneď po jednom kilometri však je prestávka na návštevu Jaskyne pod Jeleňom.

v masíve vrchu Grófovec (557) vypínajúceho sa nad Trenčianskymi Teplicami sa ukrýva jedna z mnohých jaskýň Strážovských vrchov. Podľa vyhliadky vzdialenej len pár minút chôdze sa nazýva Jaskyňou pod Jeleňom, alebo Jelenskou jaskyňou. Ide o puklinovú jaskyňu s dĺžkou okolo 25 m, ktorú vytvorila erózna činnosť podzemných vôd. Hoci nemá kvapľovú výzdobu, nie je nezaujímavá, badať tu nenápadné ale estetické krasové útvary a rozličné tmu milujúce živočíchy – netopiere, nočné motýle, pavúky... Pred vstupom do jaskyne je osadená informačná tabuľa. K Jaskyni pod Jeleňom sa možno dostať po zeleno značenom turistickom chodníku z Trenčianskych Teplíc, ktorý vedie až do Dubnice nad Váhom, a tiež po náučnom chodník s rovnakým východiskom, ktorý návštevníka prevedie po miestnych prameňoch, zaujímavých krasových závrtoch a pekných vyhliadkových miestach, ukončiac svoju púť v trenčiansko-teplickej miestnej časti Baračka.

Jaskyňa pod Jeleňom 1 - Miroslav Sova
ďalej sa treba vydať smerom na kamené vráta kde je tá sexi vyhliadka do okolia, ktorú sme spomínali na začiatku. Teraz už len veselo pokračovať ďalej smerom na Omšenskú Babu

Strmý skalnatý vrch Omšenská Baba vypínajúci sa nad neveľkou západoslovenskou obcou Omšenie je jednou z dominánt Strážovských vrchov. Jeho lesostepi sú domovom množstva vzácnych druhov rastlín a živočíchov, napríklad ojedinelého prísne chráneného chrobáka fuzáča alpského, ktorý je pre svoj estetický zovňajšok častou obeťou bezohľadných zberateľov. Vrch Omšenská Baba bol vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu s najvyšším – 5. stupňom ochrany. Na jeho vrchole poskytujúcom vystúpivším krásny výhľad do okolia je inštalovaný slovenský dvojkríž. Na samotný vrchol nevedie nijaký značený turistický chodník, pod vrcholom však prechádza významná turistická magistrála, tzv. Cesta hrdinov SNP, z ktorej je to k dvojkrížu už iba na skok. Východiskom túr na Omšenskú Babu môže byť obec Omšenie, alebo aj mestečko Trenčianske Teplice.

teraz sa treba vydať naspäť k vyhliadke Kamenné vráta a odtiaľ na Baračku a ste dole výlet môžete zakončiť opäť proi prameni a vychutnať si jeho blahodárne účinky podporujúce regeneráciu tela aj mysle.

Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info