Tatry, na konci Slovenska a vlastných síl

01.09.2017 Autor: Admin
Kategória: Trasa Príroda Vodopády, Gejzíry, Jazerá
Odoslať hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie
Hneď na začiatok treba povedať, že to nebude jednoduché, ale pretože vždy tam musí byť ale bude to zážitok a nie len taký obyčajný lebo to by nestálo za reč, ale neobyčajný zážitok v neobyčajných, najmenších veľhorách na svete. Privedieme vás na hranicu Slovenska, dúfame, že nie na hranicu vlastných síl a hlavne až na miesta kde sa vám budú bez hanby prihovárať otázkou „co szukas?“.  Netreba sa pýriť a treba na rovinu povedať, že zážitky a krásnu prírodu nech vedia prečo tam všetci chodíme. Toľko krátky úvod na namáhavú ale krásnu cestu po otvorených Tatranských chodníkoch.

Začíname v Úzkej doline na rázcestí sa treba držať vpravo a nasleduje prechod Račkovou dolinou prvým miestom kde na milión percent vytiahneš fotoaparát lebo inak by si bol za hulváta je

Račkov vodopád
Horná časť turisticky významnej Račkovej doliny v Západných Tatrách nazývaná tiež Račkov zadok sa pyšní viacerými prírodnými atraktivitami. Jednou z nich je Račkov vodopád. Tento vodopád sa nachádza na horskej stráni obrastenej trávami a kosodrevinou a vytvára ho potok Račková vytekajúci z vyššie ležiacich Račkových plies. Račkovou dolinou vedú viaceré značkované turistické chodníky, ktorými sa možno dostať na okolité vrchy Liptovských Tatier. Vodopád možno z týchto chodníkov nerušene obdivovať, do jeho bezprostrednej blízkosti sa však – ak chceme rešpektovať zákaz pohybu mimo vyhradených trás – dostať nemožno. Východiskom túr k Račkovmu vodopádu je začiatok Račkovej doliny.

Račkovský vodopád 1 Jerzy Opioła

Slovenská ľudová tvorivosť a írečie je nekonečné a preto od vodopádu je to len kúsok k Račkovmu zadku kde sa nájdeš aj krásne 

Račkove plesá
V krásnom prostredí tzv. Račkovho zadku, ktorý je najvyššou časťou turisticky vyhľadávanej Račkovej doliny v Západných Tatrách, sa ukrývajú pôvabné ľadovcové jazierka – Račkove plesá. Počet týchto plies závisí od množstva vody v doline. Väčšinou sú dve – Nižné a Vyšné, pri dostatku vody sa zlievajú až napokon vytvoria jedno, naopak pri nedostatku vody sa ďalej delia a vzniknú tri. Z plies vyteká potok Račková, ktorý nižšie vytvára Račkov vodopád. Račkove plesá obklopené majestátnymi západotatranskými vrchmi Končistá, Klin, Hrubý vrch a Jakubina predstavujú turistické rázcestie, na ktorom sa vetví značkovaný chodník vedúci na horský hrebeň. 

Račkove plesá 1 Jerzy Opioła
Z plies dosiahneme prvý vrchol tejto turistickej trasy a tým je 

Račkovo sedlo
K širokým sedlám Západných Tatier slúžiacim často ako vyhliadkové body či križovatky turistických ciest patrí i Račkovo sedlo nachádzajúce sa v hlavnom hrebeni Západných Tatier medzi vrchmi Klin a Končistá. Sedlom hôľneho charakteru prechádza slovensko-poľská štátna hranica, a tiež niekoľko turistických trás, napríklad značkovaný chodník na Hrubý vrch či Klin. Z Račkovho sedla sa naskytá krásny výhľad na Račkovu dolinu, poľskú stranu Tatier, a hlavne spomínaný, nesmierne pôsobivý vrch Klin. Pod sedlom sa nachádzajú tzv. Račkove plesá, ktoré sa pri dostatku vody zlejú do jedného.

Račkovo sedlo 1 Opioła Jerzy
Zo sedla sa vyhupneme rovno na pyramídovitý vrch 

Klin
Jedným z najdominantnejších vrchov Západných Tatier je mohutný skalnatý pyramídový vrch Klin. Štít, ktorým  prechádza slovensko-poľská štátna hranica, je zároveň najvyšším vrchom poľskej strany Západných Tatier. Názov tohto vrchu bol odvodený od krátkeho hrebeňa, ktorý z neho vytŕča, a ktorý je ako klin vrazený medzi Račkovu a Gáborovu dolinu. Na úpätí Klinu, na mieste, kde sa spomínané doliny stretajú, leží vo výške 1460 m n. m. Koliba pod Klinom, ktorá je najvyššie položenou kolibou na Slovensku. Túra na Klin sa radí medzi náročnejšie. Obzvlášť namáhavý je výstup na vrchol z Račkového alebo Gáborového sedla. Kto sa však pre tento výstup odhodlá, bude bohato odmenený – nachádzajúc sa približne v strede hrebeňa Tatier, je tento vrch dokonalým vyhliadkovým bodom. Vidno z neho ako Západné, tak i Vysoké Tatry vrátane ich poľskej časti, tiež Nízke Tatry, Oravské Beskydy či Slovenské rudohorie.
Keďže Klin sa klinom vybíja a aby si si v prírode riadne dobil baterky a len tak na tento výlet nezabudol dáš si to cez druhý zadok a tento bude patriť Gáborovi a po ňom sa dokráčaš na 

Gáborovo sedlo
Ľahko dostupné Gáborovo sedlo ukončujúce Gáborovu dolinu v Západných Tatrách leží na slovensko-poľskej štátnej hranici a predstavuje významný turistický bod. Možno z neho vystúpiť na niekoľko obľúbených vrchov, napríklad na najvyšší vrch Západných Tatier Bystrú. Sedlo je zároveň, ako to u horských sediel býva, výborným vyhliadkovým bodom, z ktorého možno obdivovať nielen okolité štíty, ale i pod nimi učupené doliny, napríklad spomínanú Gáborovu dolinu zdobenú v období dostatku vody menšími Gáborovými plesami.
Celá túra smeruje k tomuto vrcholu a po ňom to už ide len z kopca, doslova vitajte na najvyššom vrchu Západných Tatier

Bystrá
vypínajúci sa do výšky 2248 m n. m. Tento vrch sa dvíha nad Račkovou, Bystrou a Kamenistou dolinou a poskytuje prekrásny kruhový výhľad na šíre kraje Slovenska a Poľska. Za priaznivého počasia možno odtiaľto dovidieť až na Kráľovú hoľu v Nízkych Tatrách. Kráľovná Západných Tatier, ako je Bystrá niekedy označovaná, je prístupná po značenom turistickom chodníku z Bystrej doliny či Bystrého sedla. Východiskom túry môže byť Podbanské alebo neďaleké Hrdovo v Pribyline. Trasa je náročnejšia, avšak vskutku pôsobivá. Trávnaté svahy Západných Tatier ponúkajú veľa možností na pozorovanie vzácnych vysokohorských zvierat ako je svišť či kamzík.
Z Bystrej zostúpite na pašerákmi obľubené miesto

Na hrebeni Západných Tatier pretínanom slovensko-poľskou hranicou leží vo výške 1791 m n. m. významné trávnaté horské sedlo zvané Pyšným. Toto hlboké sedlo je jednou z najnižšie položených zníženín tatranskej horskej bariéry, preto sa v minulosti tešilo mimoriadnej obľube pašerákov prevážajúcich zbožie z Poľska na Slovensko. Do sedla s prekrásnym výhľadom na čarovné doliny oboch spomínaných štátov sa dá vystúpiť po oficiálnom značenom turistickom chodníku. Východiskom túr do tejto oblasti je zväčša Podbanské. Podhorie sa však vyznačuje pomerne hojným výskytom medveďov, preto treba byť opatrný.
Z Pyšného sedla ťa chodník dovedie až na Podbanské, ktoré je vzdialené približne 8.5 km a tu si môžeš konečne po celdennej túre vymeniť nohy a oddychovať.


Pridať komentár

 

Návštevnosť týchto stránok analyzujeme pomocou služby Google Analytics. Pomáhajú nám pritom súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií