Kvačianskou a Prosieckou dolinou

18.04.2017 Autor: Admin
Kategória: Trasa Príroda
Odoslať hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie

Nemáš ešte skalp jedného z najkrajších kútov našej prírody a chýba ti odhodlanie? Tak ťa máličko namotivujeme a uvidíme čo to spraví. Že prečo tam máš ísť? No keď nevieš tak pozeraj na tento krutokrásny kus prírody v nenáročnom teréne, ktorý zvládne aj malé dieťa, to mu však vôbec neuberá na kráse a niekde treba začať.

Ideálne hneď na začiatku - Kvačianska dolina

Kaňonovitá dolina zarezaná hlboko do vápencov a dolomitov Chočských vrchov nad obcou Kvačany. Možno v nej obdivovať vodopády, krútňavové hrnce, skalné steny, bralá a iné zaujímavé prírodné výtvory. Osobitne treba vyzdvihnúť skalný útvar Jánošíkova hlava či bralo Roháč s kamenným krížom na vrchole, z ktorého sa naskytá krásny výhľad na celú dolinu. Najväčšou atrakciou lokality sú zrekonštruované historické vodné mlyny nachádzajúce sa v severnej časti doliny. Časť doliny nad mlynmi (smerom na obec Veľké Borové) sa nazýva Borovianka. Nachádza sa tu veľmi pekný, tzv. Ráztocký vodopád. Kvačianska dolina vyhlásená pre vzácne formy živej i neživej prírody za národnú prírodnú rezerváciu je prístupná po vyznačenom turistickom chodníku. 


Kvačianska  dolina 1 - Jerzy Opioła
Druhá zástavka na takmer šestnásť kilometrovej trase sú plne funkčné - Vodné mlyny Oblazy

Pod skalnými bralami krčia dva utešené drevené vodné mlyny patriace k skvostom slovenskej vidieckej architektúry. Mlyny sú vďaka dobrovoľníkom zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny sfunkčnené a sprístupnené širokej verejnosti. Návštevníci tu uvidia unikátnu živú expozíciu, kde pôvodné stroje pracujú na tradičný vodný pohon. V kombinácii s panenskou prírodou okolitých lesov a zurčiacou vodou miestneho potoka predstavuje návšteva vodných mlynov vskutku neopakovateľný zážitok. 


Vodné mlyny Oblazy 1 - Zuzana Grúňová
Tu trošku uberieme plyn predýchame a dáme piknik dva lepeňáky ze šniclu na - Planine Svorad

Nám sa zdá, že pútnik Svorad je len polovica dvojice ako bol Cyril a Metod aj on by mal mať svojho spolupútnika hľadali sme, ale žiadneho sme nenašli asi preto, žesa plošina vyznačuje niekoľkými zvláštnosťami. Prvou z nich je fakt, že pri zimných fujaviciach alebo keď padne hmla klesne viditeľnosť na planine v podstate na nulu a územie sa stane prakticky nepriechodným, a to i pre domácich, ktorí sa v tunajších končinách inak veľmi dobre orientujú. Druhou zvláštnosťou je  15 m hlboký lievikovitý krasový závrt, tzv. Jóbove prepadlisko nachádzajúce sa na okraji plošiny, pri vstupe do Prosieckej doliny. V tomto prepadlisku mizne do podzemia na plošine prameniaci potok Prosiečanka, ktorý sa neskôr opäť vynára v Prosieckej doline. V období dažďov či jarného odmäku sa prepadlisko naplní vodou temer po vrch. Zo stromu rastúceho v jeho vnútri vtedy vidno len vrchol. Keď je prepadlisko naplnené, voda vytvorí veľký tlak na podložie a prerazí si cestu cez dno lievika. V priebehu asi štvrť hodiny sa celé hektolitre stratia v zemských útrobách. Planina Svorad je mimoriadne fotogenické miesto. Naskytajú sa z nej prekrásne výhľady na okolité hory, a to predovšetkým z návršia Sekané, na ktorom sa nachádza kríž a posedenie pre turistov. Keď pôjdete okolo hrncov pozrite či tam ten Svorad niekoho nezabudol.


Planina Svorad 1 - Teslaton
Končíme ale nevideli si všetko, nebudeme predsa fotiť každý kameň, bystrinku, jaskyňu a rebrík, ktorý sa tu nachádza choď sa presvedčiť sám a keď budeš odchádzať dobre sa poobzeraj po Prosieckej doline
 
Lebo to je jedinečný 450-600 m hlboký kaňon vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu. Pre svoje pôsobivé tiesňavy, vyvieračky, jaskyne (napríklad Prosiecka jaskyňa), 15 m vysoký vodopád a rôzne ďalšie prírodné atraktivity býva označovaná za najkrajšiu dolinu na Slovensku. Prechod ňou je stredne náročný, niektoré časti trasy sa zdolávajú s pomocou rebríkov.

Prosiecka dolina 6 - Jerzy Opioła
Tak a toto je úplný koniec a už sa tešíme len na fotografie a zážitky čo nám pošleš alebo hodíš do komentu!
 
 

Pridať komentár

 

Návštevnosť týchto stránok analyzujeme pomocou služby Google Analytics. Pomáhajú nám pritom súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií