Prírodné chladničky

16.08.2022 Author: Trubadur
Category: Caves
Rate it Thanks for rating
                 Teploty nebudú klesať ani v nasledujúcich dňoch, preto sa treba ukryť. A kde sa dá ukryť najlepšie a kam sa teplo dostane najťažšie? No predsa do jaskyne a preto ponúkame zopár tipov kde sa možeš hllllboko ukryť a užívať chlad. Na Slovensku máme jedinečné jaskyne, ktoré patria medzi svetové unikáty napríklad taká 
Ochtinská Aragonitová jaskyňa 
Ochtinská aragonitová jaskyňa je jedinou sprístupnenou aragonitovou jaskyňou v Európe a jednou z troch na svete. Nachádza sa v severozápadnom svahu vrchu Hrádok v Slovenskom Rudohorí, v katastri obce Ochtiná.
Aragonitová výzdoba jaskyne predstavuje unikátny prírodný fenomén. Tvoria ju až tri generácie aragonitu. Najstaršie formy majú takmer 140 000 rokov a už sa nemenia, mladšie formy ešte stále rastú. V jaskyni možno obdivovať širokú paletu aragonitových útvarov, ako sú trsy, kríčky, vejáriky, ihlice, rôzne obličkovité tvary či návštevnícky mimoriadne obľúbené „železné kvety“. Bohatosť a rôznorodosť výzdoby robí Ochtinskú aragonitovú jaskyňu unikátnou i v porovnaní s inými jaskyňami tohto druhu na svete. Nečudo že sa dostala i do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
K Ochtinskej aragonitovej jaskyni sa možno dostať odbočkou zo štátnej cesty medzi Jelšavou a obcou Štítnik. (Odbočka sa nachádza v sedle Hrádok.) Auto možno zaparkovať asi 300 m od jaskyne. Priaznivci pešej turistiky sa môžu na miesto určenia dostať i po značkovanom turistickom chodníku z obce Ochtiná.


Ochtinská aragonitová jaskyňa 01
Pokiaľ hľadáš unikátny zážitok a chceš sa ocitnúť v koži speleológa máš možnosť v zážitkovej jaskyni

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Jaskyňa mŕtvych netopierov je jedinou sprístupnenou vysokohorskou jaskyňou na Slovensku. Nachádza sa v centrálnej časti hrebeňa Nízkych Tatier, len kúsok od najvyššieho vrchu celého pohoria, Ďumbiera. Jej vchod leží v nadmorskej výške 1520 m n. m.
Jaskyňa sa vyznačuje nielen nádhernou krasovou výzdobou, ale aj výskytom zaujímavých vulkanických hornín, v ktorých sú obsiahnuté šošovky achátov ružovobielej farby. Azda najväčšou zaujímavosťou sú kostričky netopierov, ktorými je posiata temer celá jaskyňa. Vek týchto kostričiek sa odhaduje na neuveriteľných 6000 rokov.
Návštevu jaskyne mŕtvych netopierov je potrebné vopred telefonicky nahlásiť. Podmienkou vstupu do podzemia je pevná obuv a primeraná fyzická zdatnosť. Prehliadku návštevníci absolvujú v zapožičanom speleologickom odeve s prilbou a banským osvetlením.
K Jaskyni mŕtvych netopierov sa možno dostať po značenom turistickom chodníku z lokality Tále – Srdiečko alebo Trangoška (obe sú prístupné autom i autobusom) alebo od Chaty M. R. Štefánika (prístupná po viacerých značených turistických chodníkoch, napr. z Čertovice či Mýta pod Ďumbierom).


Jaskyňa mŕtvych netopierov 01


A pokiaľ sa naozaj chceš schladiť tak ti ponúkame ideálnu možnosť a to priamo v ľadnici

Silická ľadnica

Jaskyňa Silická ľadnica ukrývajúca sa v lesoch západne od obce Silica v rožňavskom okrese je najnižšie položenou ľadovou jaskyňou na svete. Jej vstup sa nachádza vo výške 503 m n. m. Jaskyňa predstavuje súčasť silicko-gombaseckého podzemného systému, je dlhá viac ako 1000 m a hlboká viac ako 100 m. Pred zaľadnením ju obývali pravekí ľudia, čo dokazuje množstvo archeologických nálezov. V súčasnosti ju obývajú už len drobné jaskynné živočíchy, často však veľmi vzácne. K Silickej ľadnici vyhlásenej pre svoju nesmiernu hodnotu i za národnú prírodnú pamiatku vedie turistický chodník z obce Silica. Vstupná portálová časť jaskyne, z ktorej možno nahliadnuť i do chladného útrobia s menšími útvarmi ľadovej výzdoby, je voľne prístupná verejnosti, vstup do hlbších častí jaskyne je však zakázaný a nebezpečný.

Silická ľadnica 1 - Martin Hlauka (Pescan)


Originál ľad a chlad!

Dobšinská ľadová jaskyňa

V katastri obce Dobšiná, na juhozápadnom okraji Národného parku Slovenský raj, sa nachádza jaskyňa patriaca k najvýznamnejším prírodným výtvorom svojho druhu na celom svete – Dobšinská ľadová jaskyňa. Výnimočnosť tejto jaskyne zapísanej i v zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO zvýrazňuje jej poloha mimo alpskej vysokohorskej oblasti - podzemný ľad sa tu nachádza vo výške iba 920 až 950 m n. m., zatiaľ čo v iných európskych ľadových jaskyniach je to až od cca 1100 m n. m. Strhujúca snehobiela výzdoba v zaľadnených častiach Dobšinskej ľadovej jaskyne siaha neraz až po strop vytvárajúc dojem rozprávkového ľadového kráľovstva. Návštevníka ohromia prekrásne ľadopády, ľadové stalagmity, stĺpy i blyšťavé vrstvy podlahového ľadu. Atraktívna je však i nezaľadnená časť s priestormi ako „Suchý dom“, „Kvapľová pivnica“ či „Peklo“. Historickou zaujímavosťou Dobšinskej ľadovej jaskyne je, že patrí medzi prvé elektricky osvetlené jaskyne na svete. Nemenej zaujímavý je i fakt, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roka. Neskôr, v 50-tych rokoch tu trénoval známy a úspešný československý krasokorčuliar Karol Divín a rota vojenských rýchlokorčuliarov. Dobšinská ľadová jaskyňa je prístupná po turistickom chodníku z rovnomennej osady. Jej prehliadková trasa je dlhá viac ako 500 m. Teplota v jaskyni je od cca -4 do cca +4°C.

Dobšinská ľadová jaskyňa 1


Ak by si mal stále málo ľadu a chladu 

Demänovská ľadová jaskyňa

Demänovská ľadová jaskyňa je jednou z najstarších známych jaskýň v Európe. V dávnej minulosti sa do jej útrob prichádzali pozerať ľudia z celého sveta. Jaskyňa sa kedysi nazývala Dračou. Našlo sa v nej totiž mnoho kostí obrovského jaskynného medveďa, o ktorých sa súdilo, že sú pozostatkami šarkana. Demänovská ľadová jaskyňa je pozoruhodná výskytom trvalej ľadovej výplne, a tiež mohutnými a neraz bizarnými tvarmi podzemných priestorov. V súčasnosti je sprístupnená v dĺžke 650 m. Časť prehliadkového okruhu vedie cez priestory s klasickou kvapľovou výzdobou, časť cez zaľadnené hlbiny s mohutnými ľadovými stĺpmi, stalaktitmi, stalagmitmi a podlahovým ľadom. Teplota v jaskyni sa i v letnom období pohybuje okolo nuly, preto je na návštevu vhodné teplé oblečenie.


Demanovska ladova jaskyna 1


Tipov máš teraz viac než dosť, tak sa zbaľ a vypadni na miesta kde si to užiješ.

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info