Najkrajšie tatranské chodníky 2. Jahňací štít

19.06.2018 Author: Admin
Category: Route Nature Waterfalls, Lakes, Geyser
Rate it Thanks for rating
Ak už máš za sebou túru na Vysokú východnú a svrbia ťa nohy nie od plesne, ale že by si niekam vybehol do prírody, servírujeme ti ďalší tip na celodenný výlet. Ako býva u nás zvykom, nebude to ľahký výlet, potrebuješ troška kondície a veľa chuti, ale ver že to bude stáť zato. Výstup na Jahňací štít možno absolvovať len v obobí otvorených chodníkov zvyčajne od 15.6. - 1.11.

Jahňací štít je jeden zo šiestich (Kriváň, Kôprovský štít, Slavkovský štít, Rysy, Východná Vysoká) voľne prístupných horských štítov. Je niekoľko spôsobov ako sa naň dostať. Ideálnym miestom na začiatok túry je autobusová zástavka- Biela voda, odtiaľ pokračuj po žltej, neskôr modrej lemovanej Kežmarskou bielou vodou a Zeleným potokom, na Zelené pleso Kežmarské (chata Brnčalka). Pomerne exponovaný chodník ťa povedie najprv hustým lesom a časom prejdeš do pásma kosodreviny a môžeš sa kochať pohľadmi na okolité horské masívy. Predtým než sa dostaneš k Brnčalke čaká ťa ešte nádherná Dolina Kežmarskej bielej vody.

Dolina Kežmarskej Bielej vody 5 - Podzemnik

Najvýchodnejšou dolinou Vysokých Tatier je Dolina Kežmarskej Bielej vody alebo jednoducho Dolina Bielej vody. Svoje meno získala podľa potoka Kežmarská Biela voda, ktorý tadiaľto preteká. Dolina je v spodnej časti zhusta zalesnená, v hornej časti sa vetví na niekoľko menších častí, konkrétne na Dolinu Zeleného plesa, Dolinu Bielych plies a Predné Meďodoly.


Musíme ťa upozorniť, že táto trasa je jedinou legálnou cyklistickou trasou vo Vysokých Tatrách, takže rátaj s tým, že stretneš aj zopár spotených cyklistov.  


zel pleso 3 Krzysztof Dudzik
Pred chatou ťa bude vítať hučanie Medeného vodopádu, ktorý je Jedným z azda najmenej známych tatranských vodopádov,  Medený vodopád je tvorený Medeným potokom. Nachádza sa v Doline Zeleného plesa asi 1600 metrov nad morom a jeho výška dosahuje 17 m. Vodopád možno pozorovať z turistického chodníka zachádzajúceho k Chate pri Zelenom plese, priamo k vodopádu však vzhľadom k absencii značenej trasy ísť nemožno. 
Zo Zeleného plesa pokračuješ po žltej značke Červenou dolinkou a po pravej strane budeš mať najprv červené pleso a neskôr belasé pleso smeruješ ku Kolovému priechodu, pod ktorým je približne 30 metrový úsek zabezpečený reťazami. Tento chodník je obojsmerný a preto treba brať ohľad aj na zostupujúcich turistov. V prípade ideálneho počasia ťa výstup do sedla Jahňacieho štítu ohromí výhľadom na Severné Tatry a Poľskú časť najmenších veľhôr. Chodník vedie severnou stenou Jahňacieho štítu, z ktorého máš výhľad na celé Belianske Tatry.
Jahňací štítje najvýchodnejším štítom hlavného hrebeňa Vysokých Tatier. Svoje pomenovanie získal podľa toho, že tu v minulosti nachádzalo útočisko množstvo kamzičích matiek s mláďatami. Pastieri, ktorí neďaleko pásavali svoje ovce na kamzíkov pre ich hojný výskyt často poľovali. Vrch býval označovaný i inými názvami, napríklad Lastovica, Biely štít či Štít Bieleho plesa. Jahňací štít je prístupný po značenom turistickom chodníku zo Zeleného plesa. Vystúpivším sa odmení strhujúcim výhľadom považovaným za jeden z najkrajších v celých Vysokých Tatrách. Okrem okolitých vrchov a dolín možno z jeho výšin obdivovať napríklad Lomnický štít, Belianske Tatry či Pieniny.
Naspäť zostúpiš rovnakou cestou ku Zelenému plesu Kežmarskému kde sa na Brnčalke občerstvíš a zahreješ. Odtiaľ máš na cestu naspäť výber z niekoľkých možností a je len na tebe pre ktorú sa rozhodneš.

Aj túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk môžeš stiahnuť do svojej mobilnej Android aplikácie. 
Prajeme ti výlet plný zážitkov!





Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info