Krásy Nízkych Tatier

11.07.2017 Author: Admin
Category: Route Nature Caves
Rate it Thanks for rating
Táto jednoďňová okružná trasa začína pri Demänovskej jaskyni slobody a prevedie ťa najkrajšími výhľadmi Nízkych Tatier aby ti na konci ukázala opomínanú perlu, Dolinu Vyvieranie. Nebudeme teda chodiť zbytočne okolo horúcej nádoby s kašovitou hmotou a predstavíme ti miesta hodné toho aby na ne vkročila tvoja noha!

Demänovská jaskyňa slobody
Demänovská dolina v Nízkych Tatrách ukrýva nevšedný podzemný klenot – jaskyňu považovanú za jednu z najkrajších v celej Európe. Touto jaskyňou je Demänovská jaskyňa slobody predstavujúca súčasť obrovského krasového systému prevŕtavajúceho mäkké vápencové podložie doliny. Demänovská jaskyňa slobody vyniká množstvom, estetickou hodnotou a rôznorodosťou foriem kvapľovej výzdoby. Okrem tradičných stalaktitov, stalagmitov a stalagnátov tu nájdeme kvapľové vodopády, jazierka s kvapľovými „leknami“ či útvarmi zvanými „rokokové bábiky“. Raritou jaskyne sú inovaťové stalaktity a sintrové perly – guľôčky nachádzajúce sa na dne jazera vo Veľkom dóme – najväčšom sprístupnenom podzemnom priestore na Slovensku. Kvapľová výzdoba jaskyne sa vyznačuje vysokým leskom a bohatosťou farieb; vďaka zlúčeninám mangánu a železa sa tu popri bielych nachádzajú i žlté, oranžové, ružové, červené, tmavozelené, ba i čierne sintrové útvary. Vďaka špecifickej klíme je Demänovská jaskyňa slobody ideálnym miestom pre ľudí trpiacich chorobami dýchacích ciest či alergiami. Toto všetko z nej robí dlhodobo najnavštevovanejšiu jaskyňu na celom Slovensku.

demanovska jaskyna slobody 1

a z podzemia ťa vytiahneme rovno do výšin

Pusté 1501m.n.m.
Rozložitý skalnatý masív Pusté patrí ku krajinársky najatraktívnejším lokalitám v okolí Demänovskej doliny. Jeho dlhý čiastočne zalesnený hrebeň s najvyšším bodom vo výške 1501 m n. m. zdobia nádherné skalné galérie a strmé lúky. Z viacerých miest sa naskytajú výborné výhľady. V oblasti sa vyskytujú mnohé vzácne druhy rastlín a živočíchov. Na Pusté sa možno dostať po značených turistických chodníkoch z Demänovskej doliny.

Pusté 1 - Daniela Tomášiková

Najkrajší vrch celej túry a miesto pre ktoré sa oplatí tento výstup absolvovať

Krakova hoľa
Mohutný nízkotatranský vrchol Krakova hoľa leží mimo hlavného hrebeňa pohoria i mimo hlavného záujmu turistov, a to i napriek tomu, že sa vypína nad hojne navštevovanou Demänovskou dolinou a je dominantou širokého okolia. Hoľa sa vyznačuje divokými a strmými bralnatými úbočiami, v nižších polohách ju pokrývajú lesy, vyššie ustupujú horským lúkam, a najmä kosodrevine. Z vrcholovej planiny sa otvárajú nádherné výhľady. Perfektne vidieť celú Liptovskú kotlinu, Vysoké i Západné Tatry, Malú Fatru, a samozrejme i Nízkotatranských kolegov Krakovej hole, napríklad temer rovnomennú Kráľovu hoľu. Zaujímavosťou Krakovej hole je, že je pretkaná desiatkami a desiatkami jaskýň. Tunajší krasový systém sa často považuje za najrozsiahlejší na Slovensku. Nijaká z týchto jaskýň však nie je prístupná verejnosti.

Krakova hoľa 1 - Majtán Robo
po Krakovaj holi ťa čaká ešte množstvo výhľadov a nádherných miest ale na konci prídeš do príjemne chladivej

Doliny Vyvieranie
Dolina Vyvieranie je jednou z bočných vetiev Demänovskej doliny. Vyznačuje sa nádhernou prírodou a divokým rázom, vďaka ktorému pripomína rokliny Slovenského raja. V nižších polohách je úzka, chodník tu neraz vedie v bezprostrednej blízkosti potoka a často býva klzký a náročný na prechod. Vo vyšších polohách sa dolina rozširuje a ponúka mnoho krásnych pohľadov na malebné kaskády potoka. Chodník je kvôli zlepšeniu priechodnosti a bezpečnosti na viacerých miestach istený technickými pomôckami – reťazami, lávkami a pod. Pri ústí doliny sa nachádza mohutná vyvieračka podzemného toku Demänovky. Dolinou Vyvieranie vedie zeleno značený turistický chodník z Demänovskej jaskyne slobody do Iľanovského sedla. Napriek nespornej atraktivite ide o málo navštevovanú lokalitu, čo ocení nejeden pokojamilovný turista.

Dolina Vyvieranie 1 - Daniela Tomášiková
Aj túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android aplikácie. Prajeme ti výlet plný zážitkov!

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info