Deň keď si spoznal Slovensko

29.06.2017 Author: Admin
Rate it Thanks for rating
Nebude deň keď si dáš túto luxusnú túru ale veľmi sa k tomuto stavu priblížiš. V Tatrách zostaneme aj tento krát a presnejšie v západných. Na tejto okružnej túre si môžeš oči vyočiť ak nevieš ako sa to robí stačí keď ju absolvuješ. Najprv ale upozornenie v prvom rade odhadni svoje schopnosti, skúsenosti a hlavne tomu prispôsob svoje oblečenie a výstroj, ktoré si na túru zoberieš. Nad hranicou 2000 m.n.m. je to trošku iná kávička hlavne s ohľadom na počasie. Nebudeme ťa strašiť len si premysli čo si oblecť a zobrať so sebou keď sa v za niekoľko pár minút zmení počasie. Ale dosť bolo poučovania prvé miesto, ktoré navštíviš je vo výške 1340 m.n.m.

Roháčsky vodopád
Viac ako 20 metrov vysoký Roháčsky vodopád je najväčším vodopádom v Západných Tatrách. Nachádza sa na tzv. Studenom potoku v strednej časti Roháčskej doliny, v blízkosti známych Roháčskych plies. Ako azda každý vodopád, i tento je najpôsobivejší v období po roztopení snehov či po výdatnom daždi, keď potokom preteká najviac vody. K Roháčskemu vodopádu zachádza náučných chodník vedúci okolím Roháčskych plies. Nakoľko však táto časť chodníka leží mimo hlavných turistických trás, vodopád nie je až tak hojne navštevovaný. Východiskom túr k Roháčskemu vodopádu je zväčša parkoviska Adamcuľa či bývalá Tatliakova chata.

Roháčsky vodop. 2 Jerzy Opioła
Od vodopádu pokračujeme ďalej na

Baníkovské sedlo 2040 m.n.m.
Malé a skalnaté Baníkovské sedlo nachádzajúce sa na hlavnom hrebeni Západných Tatier medzi vrchmi Baníkov a Pachoľa je najvyššie položeným sedlom v celých Západných Tatrách. Zároveň ide o dôležitú križovatku turistických trás – krížia sa tu až štyri oficiálne značkované chodníky. Sedlo oddeľuje doliny Parichvost a Spálenú dolinu, poskytujúc do oboch pekné výhľady. Z Baníkovského sedla možno vystúpiť na oba spomínané turisticky sprístupnené vrchy – Baníkov a Pachoľa. Východiskom túr do Baníkovského sedla môže byť Žiarska dolina, Zverovka, Tatliakova chata či Adamcuľa.

Baníkovské sedlo 1 Jerzy Opioła

Hlavne bezpečna a pohodlne stúpame na najvyšší vrch trasy
 
Baníkov 2178 m.n.m.
„Kráľ Roháčov“ ale i „Zradný krásavec“, to sú tituly, ktorými sa zvykne označovať najvyšší vrch v hlavnom hrebeni Západných Tatier, Baníkov. Majestátny vrchol vypínajúci sa nad Žiarskou, Roháčskou, Bobroveckou a Jalovskou dolinou ponúka prekrásny výhľad na celé Západné Tatry, výhľad, za ktorý však každoročne zaplatí v priemere jeden človek životom. Ak sa totiž návštevník rozhodne vydať na tento končiar cez Tri kopy, bude mať dočinenia s najnebezpečnejšou túrou v Západných Tatrách. Na druhej strane výstup cez Baníkovské sedlo je pomerne nenáročný. Vrch Baníkov je prístupný po značkovaných turistických trasách z obce Jalovec, Roháčskej či Žiarskej doliny.

Baníkov 1 Jerzy Opioła
Prichádzaš na najznámejšia Tatranskú pyrámídu

Hrubá kopa 2166 m.n.m.
Turisticky prístupný a hojne navštevovaný vrch Hrubá kopa je nápadným pyramídovým temenom hlavného hrebeňa Západných Tatier. Vypína sa nad Roháčskou a Žiarskou dolinou a prechádza ním hranica národnej prírodnej rezervácie Roháčske plesá. Z vrcholu Hrubej kopy sa naskytá krásny výhľad na obe spomínané doliny i okolité tatranské končiare. Výstup na samotnú Hrubú kopu nie je veľmi náročný, avšak úseky trasy vedúce cez vedľajšie prístupové vrcholy, najmä cez Tri kopy, sú značne exponované a vyžadujú fyzickú i technickú zdatnosť. 

Hrubá kopa 1 Jerzy Opioła

Tu môžeš veselo kráčať ďalej čakajú ťa ešte nádherné miesta  ale najprv sa prejdeš 

Smutným sedlom vo výške 1965 m.n.m.
Jedným z významných turistických bodov v Západných Tatrách je tzv. Smutné sedlo. Ide o široké horské sedlo v hlavnom hrebeni ležiace vo výške 1965 m n. m. Zo sedla sa naskytá pôvabný výhľad do dvoch značne odlišných dolín – do Smutnej doliny, ktorá je ľadovcovým kotlom alpského rázu a do Žiarskej doliny charakteristickej lesmi a trávnatými lúkami. Zo Smutného sedla vedú značkované turistické chodníky na mnoho známych a atraktívnych západotatranských vrchov, napríklad na Ostrý Roháč, Volovec, Baníkov, Tri kopy či Plačlivé.

Smutné sedlo 1 Jerzy Opioła

Absolútnym vrcholom celej túry sú jedny z najkraších Tatranských plies

Roháčske plesá
Skupina štyroch Roháčskych plies situovaná v prekrásnom prostredí Roháčskej doliny je jednoznačne jednou z najobľúbenejších turistických atraktivít Západných Tatier. Plesá, menovite Veľké, Druhé, Tretie a Horné Roháčske pleso, sa nachádzajú v terasách nad sebou vo výške 1562 – 1719 m n. m. a sú pospájané žblnkotavým Roháčskym potokom. Povesť vraví, že ich pred mnohými a mnohými rokmi vyplakala žena, ktorá stratila muža i oboch synov. Táto žena vraj plakala tak dlho, že nielenže vytvorila štyri nie práve najmenšie plesá, ale sa i sama premenila na prírodný útvar, konkrétne na vrch Plačlivé. 
Roháčske plesá a ich okolie sa vyznačujú vzácnou faunou a flórou. V ich vodách napríklad rastie mimoriadne zriedkavá rastlina ježohlav úzkolistý, ktorá sa okrem niekoľkých tatranských plies nevyskytuje už nikde inde. Zo zvierat tu možno stretnúť svište, kamzíky, ba i orla. Na jar k plesám prilietajú páry divých kačíc, aby sa tu postarali o svoje mláďatá.
Okolím všetkých štyroch plies vedie náučný chodník, ktorý návštevníkov pútavou formou zoznámi nielen so samotnými jazerami, ale i s okolitou prírodou.


Roháčske plesá 0 - SHUT

Aj túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android aplikácie. Prajeme ti výlet plný zážitkov!
Route
Roháče

Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info