Od vodopádov k Malému raju

13.05.2017 Author: Admin
Category: Route Nature Rarity
Rate it Thanks for rating
Okolie Banskej Bystrice je ideálne na celodenné výlety keď sa v Tatrách váľa ešte sneh kade tade tu už môžeš brúsiť po kopcoch bez toho aby ťa ohrozovala lavína. Cítime to napätie, ako silno chceš vedieť čo ti dnes zaujímavé ponúkneme. Môžeme ťa upokojiť nájdeš tu všetko, vodopád, skalku, jazierko, tiesňavu, vyhliadku no na jednu trasu asi až príliš ale také je okolie Banskej Bystrice. Výlet je nenáročný, vhodný aj pre deti treba však zvážiť dĺžku trasy.

Na začiatok len malá rozcvička v podobe návštevy Malachovských skaliek

Na juhozápadnom okraji Banskej Bystrice, v smere na susednú obec Malachov, sa rozkladá chránený areál Malachovské skalky predstavujúci výraznú krajinnú dominantu v bezprostrednej blízkosti urbanizovaného prostredia. V lokalite možno obdivovať vápencové a dolomitové skaly s množstvom zaujímavých mikrotvarov. Nájdeme tu malé skalné bralá, skalné steny, rôzne priehlbiny a vaničky napĺňané dažďovou vodou. Miestami sa vyskytujú sutiny vzniknuvšie rozpadom väčších skalných celkov. Malachovské skalky sa vyznačujú vzácnou teplomilnou faunou a flórou európskeho významu. Návštevníkom lokality sa naskytá krásny výhľad na mesto a okolité pohoria. Historickou zaujímavosťou Malachovských skaliek je, že sa tu od 17. storočia vyrábal veľmi kvalitný pušný prach, ktorý sa využíval v baníctve v okolí Banskej Bystrice.

Malachovské skalky 6 - Daniela Tomášiková
Nasleduje pomerne krátka ale veľmi pôsobivá Tiesňava Malachovky a Malachovský vodopád

Tiesňava je dlhá asi 200 m, jej svahy a skalné steny dosahujú výšku okolo 15 m. Najväčšou atrakciou lokality je úzky stupňovitý vodopád – tzv. Malachovský – vytvorený na bočnom prítoku Malachovského potoka. Výška tohto vodopádu presahuje 15 m. Malachovský vodopád je najkrajší na jar či po výdatných dažďoch. Jeho pôvab znásobuje poludňajší slnečný svit, ktorý preniká cez zmiešaný jedľovo-bukový les. Zaujímavosťou vodopádu je, že v priebehu roka mení farby – v lete chytá jasnozelený odtieň, na jeseň sa sfarbí do zlatožlta.

Tiesňava Malachovky 4 - Majtán Robo
Ideálnym miestom na oddych na pol ceste je Ortútske jazierko

Krajinársky pôsobivé, navyše pekne udržiavané horské jazero je domovom viacerých vzácnych druhov mokraďového rastlinstva a živočíšstva, najmä obojživelníkov. Pri jazierku je vybudované mólo a drevené mostíky, nachádza sa tu informačný panel i niekoľko miest na posedenie. Problémom jazierka je prílišné zarastanie ostricou, ktorá v niektorých rokoch pokrýva väčšinu vodnej plochy. Boj s nežiaducim porastom prináša striedavé úspechy. Ortútske jazierko je pomenované po neďalekej osade Ortúty (časť obce Malachov), ktorá za svoje meno vďačí niekdajšej intenzívnej ťažbe ortuti. V stredoveku boli v tejto oblasti najväčšie ortuťové bane v celej Európe. K jazierku sa viaže viacero povestí. Niektoré hovoria, že vzniklo v dôsledku banského nešťastia, presnejšie zatopením veľkej banskej šachty. V skutočnosti to však nie je pravda, jazierko vzniklo prirodzeným spôsobom, bez zásahu človeka. Ortútske jazierko je najjednoduchšie prístupné z obce Malachov, predstavuje súčasť jedného z malachovských náučných chodníkov.

Ortútske jazierko 1 - Majtán Robo
Výstup po celodennom výlete na Trávny Ždiar nieje úplne pre každého ale ak si trasu otočíš tak to bude prvé miesto, ktoré navštíviš. Stojí ale zato aby si sa hecol a dal ten parádny výhľad.

Na úbočí vrchu Trávny Ždiar vypínajúceho sa západne od Banskej Bystrice je vybudovaná zaujímavá turistická trasa vedúca po strmých svahoch, cez mohutné skaliská, až na vrcholovú vyhliadku. Trasa dlhá približne 820 m je veľmi atraktívna, nachádza sa na nej viacero exponovaných miest priechodných iba pomocou kovových rebríkov. Pôsobivé skalné bralá, úžiny, balvany zaujímavých tvarov, a najmä spomínané rebríky vyslúžili lokalite prezývku „malý Slovenský raj“.

Trávny Ždiar 3 - Majtán Robo
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme ti výlet plný zážitkov!








Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info