Súľovskí obri

07.05.2017 Author: Admin
Category: Route Nature Waterfalls, Lakes, Geyser Caves
Rate it Thanks for rating
Súľov je naša srdcovka a každý kto tam bol nám dá za pravdu, že nieje na Slovensku veľa miest, ktoré by sa sním dali porovnávať. Preto sme ti na predĺžený víkend pripravili veľmi veľkú lahôdku v podobe nenáročnej ale na prírodné krásy bohatej trasy :-) Prevýšenie je približne 340 výškových metrov takže trasu zvládne aj ten čo má menej natrénované.

Pre štart trasy sme vybrali obec Hlboké nad Váhom pretože už po chvíľke chôdze po zelenej značke sa dostaneš k najfilmovejšiemu z filmových vodopádov a to k  

Hlbockému vodopádu

v minulosti nazývaný i Súľovským. Nachádza sa v lone prekrásnej Hlbockej doliny, len asi 1 km od obce Hlboké nad Váhom. Úzky kaskádovitý vodopád je tvorený Hlbockým potokom a dosahuje výšku viac ako 10 m. Jeho pôvab v minulosti očaril i niektorých slovenských filmárov, vďaka čomu možno zábery z neho zazrieť v rozprávke Perinbaba či Soľ nad Zlato. V okolí vodopádu sa nachádzajú zaujímavé skalné útvary, lokalita miestami pripomína známe Jánošíkove diery pri Terchovej.


Hlbocký vodopád 1 - Majtán Robo
Než sa dostaneš na miesto, ktoré teraz navštíviš ťa posadí na riť, ponúkne ti Súľov krásnu vyhliadku pod Roháčom tam sa toršku pofotíš a potom to príde jeden ako by sám maestro Andrej Bičan povedali jeden z topov. Tým je  

Skalná brána v Slopoch

niekedy označovaná i ako Obrovská brána či Panská brána. Zaujímavosťou tohto 8 metrov vysokého útvaru je, že sa o ňom zachovala písomná zmienka už z 13. storočia, čo je jav nevídaný. 

Skalná brána v Slopoch 4 - milomihalik@gmail.com

Nieje Puklina ako puklina a ak ju vytvoril drak určite stojí zato aby si ju videl

Jaskyňa šarkania diera

Voľne prístupná puklinová jaskyňa Šarkania diera je národnou prírodnou pamiatkou nachádzajúcou sa v Súľovských skalách, neďaleko obce Súľov - Hradná. Jej dĺžka dosahuje 58 m a jej výška 20 m. Jaskyňa predstavuje významné archeologické nálezisko, v minulosti sa tu našli pozostatky jaskynného medveďa, a predovšetkým zvyšky ľudského osídlenia z doby kamennej. Miestna legenda zaraďuje k historickým obyvateľom Šarkanej diery i nebezpečného draka, ktorý v nej vraj dlhé roky nachádzal útočisko, a podľa ktorého dostala i meno.

Jaskyňa Šarkania 1 - Majtán Robo
Zo Šarkanej diery je to trošku túra ale ako sa hovorí už keď sme tu... čaká ťa jedno z ďalších prekvapení

Súľovský hrad

jeden z najneprístupnejších považských hradov. Táto pôvodne strážna pevnosť dômyselne včlenená medzi tri mohutné bralá, bývala v minulosti nazývaná i Roháč. K hradu sa viaže legenda o krásnej Ľudmile, ktorú zneužil ukrutný súľovský pán s pseudonymom Čierny Orol. Otec dievčaťa tomuto mužovi prisahal pomstu, a keď mu kráľ Matej za isté zásluhy dovolil vyzvať ho na súboj, statný hradný pán na prekvapenie všetkých pod jeho vekom zoslabnutou rukou padol. O tyranovo dieťa, ktoré dievčina nosila v lone, bolo však – i zásluhou jej mladého snúbenca – vzorne postarané.

Súľovský hrad 6 - Marzper
Na koniec to najlepšie! Jedno z najkrajších miest Slovenska na to aby si si toto miesto zamiloval nemusíš mať ani vzťah prírode. Magické miesto neopakovateľná atmosféra a každý si k tomuto miestu nájde svoju cestu ale to, že ťa dostane zato ručíme a ak nie môžeš to reklamovať na mailovej adrese nemamradsulov@lebohonechapem.sk :-)

Súľovské skaly

Národná prírodná rezervácia Súľovské skaly je najkrajšou a návštevnícky najvyhľadávanejšou časťou Súľovských vrchov. Jej ostré biele bralá čnejúce z hustej lesnej zelene vytvárajú skutočne okúzľujúcu panorámu, ktorej len máloktorý turista dokáže odolať. Celá rezervácia je posiata zaujímavými skalnými útvarmi, okrem tradičných veží, homôľ, ihiel a brán tu možno obdivovať i útvary pripomínajúce ľudské postavy či zvieratá. K veľkým lákadlám Súľovských skál patrí zrúcanina Súľovského hradu, jaskyňa Šarkania diera a Hlbocký vodopád. Oblasť je však zaujímavá nielen neživou, ale i živou prírodou, predstavuje napríklad jednu z najvýznamnejších lokalít drobných slovenských orchideí. Územím rezervácie vedie okružný náučný chodník so 17 informačnými panelmi. 


Súľovské skaly 1 - www.shutterstock.com
Túto trasu si po zaregistrovaní na webovej stránke vypadni.sk stiahneš aj do svojej mobilnej Android apky. Prajeme príjemný výlet!


Add comment

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info