Zámutovské skaly

15.08.2016 Author: crashy
Category: Route Nature
Rate it Thanks for rating
S Ľuboslavom sme sa vybrali na výlet do Slanských hôr na Zámutovské skaly. Pred dvoma rokmi som ich okúsila na bicykli s Grétkou na cyklistickom chodníčku z Rudlova. Keďže to bolo neustále stúpanie v dĺžke 6 km, tak sme si okolie veľmi ani neobzreli. Každopádne, keď to porovnám so včerajším výletom s Ľuboslavom po vlastných, sme zostali sklamaní. Asfalt, potom spustošený les, neporiadok a nekvalitne vyznačená turistická trasa. Aspoň, že výsledok stál za to.


Zámutovské skaly predstavujú andezitové skalné útvary na severovýchodnej strane Slanských vrchov. Boli vyhlásené za Prírodnú rezerváciu na rozlohe 30,67 ha od roku 1980. Tieto skalné útvary sa rozkladajú na Jaseňový (východná časť) a Čulkov (západná časť), oddelených lesnou cestou vedúcou z Rudlova do Javorovej a dolinou potoka Čaklovec tečúceho do obce Zámutov. Hrebeň Čiernej skaly má nadmorskú výšku od 590 - 725 m, hrebeň Zámutovských skál od 650 - 825 m.
V okolí skál bol nádherný nedotknutý les.


Ľuboslavovi ako bývalému horolezcovi učarovala skala natoľko, že sa hraje s myšlienkou zlaňovať aj po rokoch. Ma neskutočne krásne horolezecké trasy. Keď vyleziete na skalu inou trasou ako horolezeckou - po vlastných nohách :), naskytne sa vám nádherný výhľad na okolie. Zámutov - Vranov n./T. - Nižný Kručov ako na dlani.


Na skale som hľadala aj tzv. Spadov znak, o ktorom sa šíri legenda: Zbojník menom Spado zanechal v neďalekých Zámutovských skalách vytesaný znak. Kto ho objaví, tomu ukáže miesto, kde zbojníci skryli nalúpene drahokamy.
Najviac ma však sklamalo, že som nenašla povestnú Čertovú (Zbojnícku) misu. Ide o zaujímavý unikátny výtvor prírody, kamenná misa o priemere asi 2 m a výškou asi 80 cm.
Čertovská preto, lebo čerti v nej vraj varili polievku z lístia a žiab.
Zbojnícka preto, lebo prebývajúci zbojníci na týchto miestach striehli na vozy naložené opálmi z Dubnických baní, a misu používali ako ohnisko.



Ako som po návšteve zistila misa sa nachádzala mimo turistickú trasu, čo je obrovská škoda. Mali by to vyznačiť! Kto ma na starosti značenie turistických tras?
Aj keď celkovo výlet nedopadol podľa mojich predstáv, verím, že Zámutovské skaly navštívim ešte pár krát. Nie však kvôli trase ale kvôli nádhernému výhľadu na okolie. A kamennú misu už určite nájdem!


Galéria ku článku

Add comment

Comments

      
Dododo 15.08.2016 o 15:28
vyzera to super urcite si to pojdem pobehat
 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. More info